Maker Pro
Maker Pro

9 bit converter in cupl

RedDragon

Mar 17, 2012
15
Joined
Mar 17, 2012
Messages
15
I got a gal22v10 and I'm programming it with wincupl. I need a Program that will convert 9 bit to 3 BCD or 3 7 segment displays. I know that i will need more then one chip.
 

gorgon

Jun 6, 2011
603
Joined
Jun 6, 2011
Messages
603
I got a gal22v10 and I'm programming it with wincupl. I need a Program that will convert 9 bit to 3 BCD or 3 7 segment displays. I know that i will need more then one chip.

I'm mot sure you can do this in an easy way, since each output only has 7 or 8 product terms. Is there a special reason you need to do this big task on a tiny chip?

If I should do this with 'logic', I would use a couple of old eproms, like 27c16, and just program them with the correct pattern. You could even use 3 eproms and get ready 7-segment outputs directly to the LEDs.

TOK ;)
 

RedDragon

Mar 17, 2012
15
Joined
Mar 17, 2012
Messages
15
I'm mot sure you can do this in an easy way, since each output only has 7 or 8 product terms. Is there a special reason you need to do this big task on a tiny chip?

If I should do this with 'logic', I would use a couple of old eproms, like 27c16, and just program them with the correct pattern. You could even use 3 eproms and get ready 7-segment outputs directly to the LEDs.

TOK ;)

well I'm making a relay computer and I want to take the 9Bit output and display it on 3 7-segment displays.
 

gorgon

Jun 6, 2011
603
Joined
Jun 6, 2011
Messages
603
If you only need to look at the 9bit binary value, use 3 normal 7segment decoder chips. Or you can of course use 3 of the GALs for this, but a 3bit to 7segment decoder is a bit overkill if you don't have them around. You should be aware of the the GAL chips normally use a lot of current, if you don't have some of the old very lowpower variants.
Since you said BCD in the first post, I read it like you wanted a 9bit to 3 digit BCD decimal display.

TOK ;)
 

RedDragon

Mar 17, 2012
15
Joined
Mar 17, 2012
Messages
15
but that won't work. the output is 9bit in binary not in BCD so if i were to use a bcd decoder it won't putout the right number so i need a binary to bcd converter first.
 

gorgon

Jun 6, 2011
603
Joined
Jun 6, 2011
Messages
603
Ok, so we're down to what you want displayed. If you want to display the 9bit BINARY value into a DECIMAL presentation, like 000 to 511, you need to convert the value to a 3 digit BCD.
If you on the other hand can cope with the 9bit BINARY to a 3 digit OCTAL presentation, like 000 to 777, you only need 3 ordinary BCD to 7segment drivers, with a 0 to 7 displayed in each digit.
You can also use 3(2.5) x 4bit to 7segment hex drivers to display a hexadecimal value from 000 to 1FF.
For the 2 driver type solutions, you can program a number of 22v10 chips to do the 3/4bit to 7 segment conversion.
For the binary to decimal solution you also need a 9bit binary to 3 digit BCD converter in addition to the 7 segment drivers.
Depending on the type of assignment this is, you have several possibilities.

TOK ;)
 

(*steve*)

¡sǝpodᴉʇuɐ ǝɥʇ ɹɐǝɥd
Moderator
Jan 21, 2010
25,510
Joined
Jan 21, 2010
Messages
25,510
Ok, so we're down to what you want displayed. If you want to display the 9bit BINARY value into a DECIMAL presentation, like 000 to 511, you need to convert the value to a 3 digit BCD.

I think you mean 3 BCD digits (or similar) since BCD is, by definition, 4 bits.

This may be useful.
 

RedDragon

Mar 17, 2012
15
Joined
Mar 17, 2012
Messages
15
Yes I want to convert binary to decimal and I want to know if I should use the GAL22v10 or use eprom chips. and If i do use the GAL22v10 I need a program to do the conversion.
 

gorgon

Jun 6, 2011
603
Joined
Jun 6, 2011
Messages
603
yes but i do need some help making the program

Is this an actual assignment or just your own idea?

The 22v10 has not enough basic capacity to do this this task. It has only 10 macrocells, each with 7 or 8 product terms. If you put a number of GALs together you may manage it, eventually. But I'm far from certain you will succeed.

If it's just for fun, I would have used some eproms to do it, but that's me. As long as you don't want to use a microprocessor/ controller, it will take some elbow grease to do it, however you do it.

TOK ;)
 

RedDragon

Mar 17, 2012
15
Joined
Mar 17, 2012
Messages
15
Well that was what i was asking if i should use the GAL or EPROM chips so I will use some eprom chips that i have
 
Top