Maker Pro
Maker Pro

AC Coupled Common Emitter Amp Oscillation Problem

Rakdren

Mar 9, 2015
3
Joined
Mar 9, 2015
Messages
3
I have a square wave in a circuit where there should not be one; anyone know why? (see photo for info)
 

Attachments

  • AmpProb1.jpg
    AmpProb1.jpg
    79.7 KB · Views: 145

BobK

Jan 5, 2010
7,682
Joined
Jan 5, 2010
Messages
7,682
I am surprised that circuit would oscillate since it is not high gain and it is low input impedance.

It looks like it oscillates at about 700KHz. If you are not using frequencies that high, perhaps a low pass between the stages would help.

What is the upper limit of frequency you want to handle?

Bob
 

duke37

Jan 9, 2011
5,364
Joined
Jan 9, 2011
Messages
5,364
Looks like you have made a multivibrator, collector to base and collector to base. The coupling Q8 to Q7 will be via the supply which has no bypass capacitor.
 

Rakdren

Mar 9, 2015
3
Joined
Mar 9, 2015
Messages
3
Bob, This amp is used to amplify the signal of a 40KHz ultrasonic transducer (which was not attached for scope photo). Kicker is, of three circuits, two have the oscillation and one does not yet they are all built from the same schematic. I would appreciate your idea of a low pass filter (values and configuration). Thanks for responding.
 

Rakdren

Mar 9, 2015
3
Joined
Mar 9, 2015
Messages
3
Looks like you have made a multivibrator, collector to base and collector to base. The coupling Q8 to Q7 will be via the supply which has no bypass capacitor.
Do not understand the position of where the bypass capacitor would go in the circuit; could you elaborate?
 

duke37

Jan 9, 2011
5,364
Joined
Jan 9, 2011
Messages
5,364
The capacitor or capacitors should go between the V+ supply and the ground. Use 10μF and 0.1μF. Keep the connection leads as short as possible.
 
Top