Maker Pro
Maker Pro

Arduino problem

r2d2

Apr 21, 2013
7
Joined
Apr 21, 2013
Messages
7
I had asked for advice earlier in this forum, and was suggested to get an AVR-ISP programmer.
I got one, and then following the parts near the ending of the guide here : http://arduino.cc/en/Main/Standalone
I tried burning the bootloader, but it ends up giving me this error : avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x80
My AVR-ISP programmer is attached on a USB port, using a serial to USB converter, and is shown as being attached to COM8.
I tried changing the direction of the uC, but that didn't help either, and I got the same error again.
The shop I bought the programmer from blacked out the address of the website on the board, so I do not know anything at all about it. Thats pretty bad of them.
I am including a few photos below of the programmer attached to the board below, hopefully that'd help.
1367078776775.jpeg

1367075960569.jpeg
 

(*steve*)

¡sǝpodᴉʇuɐ ǝɥʇ ɹɐǝɥd
Moderator
Jan 21, 2010
25,505
Joined
Jan 21, 2010
Messages
25,505
A few things to try:

1) try AVR ISP Mk2

2) make sure the pinout of the cable actually coincides with the required pinout (I have one that needs to go in the reverse way to what you think)

3) make sure you have the correct arduino chip selected.

4) hold down the shift key while you try to program the arduino. You'll get better error messages (well, you'll get more detailed ones).

5) try with the board you're programming on powered and unpowered.

6) refere to the "correct" connections for an AVR-ISP programmer and make doubly sure the right pins are being connected to.
 

r2d2

Apr 21, 2013
7
Joined
Apr 21, 2013
Messages
7
I would not be able to get AVR ISP mk2 where I live.
The pinout is right, the wire is made in a way that makes it impossible to put it the wrong way, it has a higher block of plastic on one side.
I swithed from AVR ISP to Arduino as ISP and my error changed to : avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x3a
AVR ISP and powered on : avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x80
AVR ISP and powered off : avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
My programmer is attached to com8.
Arduino as ISP powered off : avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
The uC is an AtMega16A. The board selected is Arduino Diecimila or Duemilanove w/ ATmega168
 
Top