Maker Pro
Maker Pro

correct wiring

Crafts4Me

Feb 10, 2022
96
Joined
Feb 10, 2022
Messages
96
hi
i am trying to repair an old discontinued electronic waterfall picture where a motor turns some rods and films with squiggly lines and its lit up and since the picture is a bit transparent it looks like water flowing
the motor died - a TYD50 synchornous 110v motor
i replaced the motor successfully ,however now one of the flurescent bulbs wont work
i bought a 100 v led strip with transformer as a replacement
1- there is no way to tell from this ancient chinese wiring which is + or -, the motor doesnt either describe. can it be i connected it incorrectly so the light doesnt work?
2- how do i know how to connect the led strip if i cant determine + or -
what can happen? can it blow up? not work? i want to only touch the wires for a second to see if it works and if yes make the connection if not try again
i am frightened
 

Harald Kapp

Moderator
Moderator
Nov 17, 2011
13,805
Joined
Nov 17, 2011
Messages
13,805
a TYD50 synchornous 110v motor
This one is going to work on AC (mains). There is no "+" or "-".
i bought a 100 v led strip with transformer as a replacement
The primary side of this will be connected to mains AC, too. The secondary side, where the LEDs sit, should include the correct wiring and connectors. Usually these can be plugged in in one direction only, thus ensuring correct polarity.
 

Delta Prime

Jul 29, 2020
2,214
Joined
Jul 29, 2020
Messages
2,214
can it blow up? not work? i want to only touch the wires for a second to see if it works and if yes make the connection if not try again
i am frightened
Boo! Did I scare you?
Can you take a picture of your waterfall picture without the water falling.
 

Crafts4Me

Feb 10, 2022
96
Joined
Feb 10, 2022
Messages
96
i will take a photo when it works ut i am scared to connect the LERD
i have the 110 plug one side with writing the other blank it doesnt say + or minus
this is connected to 1 set 2 withe wires 1 red the other 1 blue one red
how do i connect the Led to this
 

Delta Prime

Jul 29, 2020
2,214
Joined
Jul 29, 2020
Messages
2,214
Now follow my directions and take a photo of what you are doing cuz I cannot tell from your description if you need help. boo!!
 

Crafts4Me

Feb 10, 2022
96
Joined
Feb 10, 2022
Messages
96
i am the parent
noone to tell, maybe my spouse
my kids are married
my son taught me electricity basically baby stuff 12v only (not to say i didnt blow up a project, short out the lights and get a small burn because i forgot that 12v LED need a transformer)
he said i should wait for him to try when he comes to visit next. i wil not wait bec his visits arent often enough
here are photos of all the wires
tell me what to connect please
led has a brown and a blue i understand the brown is the live but where exactly do i connect it
 

Attachments

  • IMG_7208.JPG
    IMG_7208.JPG
    324.6 KB · Views: 9
  • IMG_7209.JPG
    IMG_7209.JPG
    246.9 KB · Views: 9
  • IMG_7210.JPG
    IMG_7210.JPG
    141.6 KB · Views: 9

Delta Prime

Jul 29, 2020
2,214
Joined
Jul 29, 2020
Messages
2,214
You say you have a hundred volt LED strip with transformer can you take a photo of that please or provide me the manufactures name and model number of that LED strip. Or a link to where you purchased it. Thank you. And don't you dare plug anything in the wall outlet. Or I'm going to tell your spouse. :p
 

Crafts4Me

Feb 10, 2022
96
Joined
Feb 10, 2022
Messages
96
the plug of it is already cut off and i have a blue and brown wire visible
 

Harald Kapp

Moderator
Moderator
Nov 17, 2011
13,805
Joined
Nov 17, 2011
Messages
13,805
the plug of it is already cut off and i have a blue and brown wire visible
The plug on which side? The 110 V side, I suppose?
In that case you connect the two wires to the 2 incoming wires from your 110 V AC mains. There is no + or - to confuse. Colors don't matter.
 

Crafts4Me

Feb 10, 2022
96
Joined
Feb 10, 2022
Messages
96
the LED strip plug is cut off
the remaining lamp and speaker and motor are all connected to the ac plug and working but no clude pos or neg
to what and how do i connect the LED
 

Delta Prime

Jul 29, 2020
2,214
Joined
Jul 29, 2020
Messages
2,214
You're running on 110 VAC
Now I have to go by the specifications and it says 220Volts AC it's not going to work. You Purchase the wrong unit.
Screenshot_20230717_003707.jpg
 

Crafts4Me

Feb 10, 2022
96
Joined
Feb 10, 2022
Messages
96
i purchased the 110 version
it works on its own
i cut off the plug to reveal blue and brown wire
how do i connect it
 

kellys_eye

Jun 25, 2010
6,514
Joined
Jun 25, 2010
Messages
6,514
Follow the AC mains wire going in. It 'splits' and goes to two plastic 'turret' screw connectors, one with a red wire in it and one with a blue.

Connect your brown and blue to the red and blue respectively.
 

Crafts4Me

Feb 10, 2022
96
Joined
Feb 10, 2022
Messages
96
okso the brown is connected to the 2 white with the red and the blue is connected to the white and blue?
 

kellys_eye

Jun 25, 2010
6,514
Joined
Jun 25, 2010
Messages
6,514
okso the brown is connected to the 2 white with the red and the blue is connected to the white and blue?
Your reply is a bit convoluted but I think you've 'got it'. One (the brown) goes to the turret with the white/red in it and the pother (blue) goes to the one with white/blue in it. You should be able to unscrew the turret 'thing' and twist the bare wires together and then screw the turret back on over them.
 

Crafts4Me

Feb 10, 2022
96
Joined
Feb 10, 2022
Messages
96
it all turns on and works
motor turns and lights go on
does that mean i did the polarity correct or can it still be incorrect overheat and short?
 

kellys_eye

Jun 25, 2010
6,514
Joined
Jun 25, 2010
Messages
6,514
does that mean i did the polarity correct or can it still be incorrect overheat and short?
It's correct and will not overheat - unless there is a problem with the lights themselves but that seems unlikely.
 

Crafts4Me

Feb 10, 2022
96
Joined
Feb 10, 2022
Messages
96
i dont know
seems like eachpart i fix another one dies
maybe ists just too old and as soon as i power the new parts it overloads
now the sound machine part is broken
 
Top