Maker Pro
Maker Pro

Hitachi 51F500 rear projection TV problem

I

Improv1

Jan 1, 1970
0
I recently came into posession of the above TV (our neighbor wanted t
upgrade). When you turn on the power, you can hear the TV startin
up, then all becomes quiet, except for three LEDs blinking on an
off. They are all on the centre pcb; two are green, one is red.
Anyone with any ideas on this issue, please give me some advice.
Barring that, if anyone knows of a downloadable tech service manual
I would appreciate it. The nearest shop to me is an hour away, an
the TV is a monster to move
Thanks
 
M

Meat Plow

Jan 1, 1970
0
I recently came into posession of the above TV (our neighbor wanted to
upgrade). When you turn on the power, you can hear the TV starting
up, then all becomes quiet, except for three LEDs blinking on and
off. They are all on the centre pcb; two are green, one is red.
Anyone with any ideas on this issue, please give me some advice.
Barring that, if anyone knows of a downloadable tech service manual,
I would appreciate it. The nearest shop to me is an hour away, and
the TV is a monster to move.
Thanks!

Have you the skill and equipment to work on complex electronic components?
You might try https://www.manualsparadise.com/MainSearch.do for your
manual.
 
I

Improv1

Jan 1, 1970
0
Meat Plow wrote


Have you the skill and equipment to work on complex electroni components
You might try https://www.manualsparadise.com/MainSearch.do fo you
manual

Thanks for the input! The $30.00 US is the most expensive I've seen
but will be worth every penny if they are a trustworthy retailer.
Before I purchase anything, I will try a fix that I saw on this site
 
D

Dave

Jan 1, 1970
0
Improv1 said:
Thanks for the input! The $30.00 US is the most expensive I've seen,
but will be worth every penny if they are a trustworthy retailer.
Before I purchase anything, I will try a fix that I saw on this site.

Does the fix involve incantations, bat wings and eye of newt? Some
proprietary "tool" sold by the site owner?

How can you possibly try to "fix" something when you have no idea whatsoever
what may be "broken"?

Just curious.

Dave
 
H

hr(bob) [email protected]

Jan 1, 1970
0
Does the fix involve incantations, bat wings and eye of newt? Some
proprietary "tool" sold by the site owner?

How can you possibly try to "fix" something when you have no idea whatsoever
what may be "broken"?

Just curious.

Dave

Me too!!!

H. R. Hofmann
 
I

Improv1

Jan 1, 1970
0
hr(bob) [email protected] wrote


Me too!!

H. R. Hofman

Thanks to those who have posted similar problems in the past, an
those who have been helpful in resolving them, I have a pretty goo
handle on what the problem is, and have confirmed this throug
testing. There is no need for eye of newt, nor batwings... or eve
bitchy responses to my post. I don't know your qualifications, no
do you know mine.
Thank you to those who made this a positive experience
 
I recently came into posession of the above TV (our neighbor wanted to
upgrade). When you turn on the power, you can hear the TV starting
up, then all becomes quiet, except for three LEDs blinking on and
off. They are all on the centre pcb; two are green, one is red.
Anyone with any ideas on this issue, please give me some advice.
Barring that, if anyone knows of a downloadable tech service manual,
I would appreciate it. The nearest shop to me is an hour away, and
the TV is a monster to move.
Thanks!

Hello, it is a shame that people havt to be so to say, Jerks, to put
it mildly, from the replied postings I just read for your problem, I
have the same problem with a set I am working on for a customer, what
is happening is the shutdown circuit is detecting something wrong,
ether no vertical or horizontal deflection or convergence IC's could
be shorted (STK392-110) this is done to protect the phosphor on the
tubes from being damaged. The LED's on the power supply board are
there to indicate certain voltage presence on the secondary of the
switch mode supply. If you are missing any voltages or have lost
deflection, the set will come on with high voltage and immediately
shutdown. I do not have a solid answer for you cause it could be many
things, I would start with the convergence IC's. My set stays on long
enough to see an image in the tubes, so I have deflection. I have
replaced the convergence IC's and was not the problem. If any kind and
humble person has seen this problem and knows what is the problem, it
would be beneficial to myself and all that have posted here. I have
repaired a set with a similar problem by replacing the deflection
board, but that's a $300 fix just for parts. And I dont need
incantations, bat wings and eye of newt. Not in my tool box. An ESR
meter is handy though.

Thank you

Ken
 
I

Improv1

Jan 1, 1970
0
Anonymous wrote


Hello, it is a shame that people havt to be so to say, Jerks, t pu
it mildly, from the replied postings I just read for your problem
have the same problem with a set I am working on for a customer wha
is happening is the shutdown circuit is detecting something wrong
ether no vertical or horizontal deflection or convergence IC' coul
be shorted (STK392-110) this is done to protect the phosphor o th
tubes from being damaged. The LED's on the power supply board ar
there to indicate certain voltage presence on the secondary of th
switch mode supply. If you are missing any voltages or have los
deflection, the set will come on with high voltage and immediatel
shutdown. I do not have a solid answer for you cause it could b man
things, I would start with the convergence IC's. My set stays o lon
enough to see an image in the tubes, so I have deflection. I hav
replaced the convergence IC's and was not the problem. If any kin an
humble person has seen this problem and knows what is the problem i
would be beneficial to myself and all that have posted here. hav
repaired a set with a similar problem by replacing the deflectio
board, but that's a $300 fix just for parts. And I dont nee
incantations, bat wings and eye of newt. Not in my tool box. A ES
meter is handy though

Thank yo

Ke

Thanks Ken. Yours is the type of response I was hoping for in a Tec
HELP forum. I have been working extra hours (plant shutdown... we i
the mechanical department are swamped with jobs) and haven't had
chance to get too deep into the TV. I will post my solution when th
unit is up and running again
 

intrepid

Jan 17, 2010
2
Joined
Jan 17, 2010
Messages
2
You can also try manualuniverse.com , they have many repair manuals at reasonable prices.
 

GregL

Nov 7, 2010
2
Joined
Nov 7, 2010
Messages
2

> > On Jul 22, 11:15 pm

[email protected]-spam.invali
> > (Improv1) wrote
> > I recently came into posession of the above TV (our neighbo

wanted t
> > upgrade). When you turn on the power, you can hear the T

startin
> > up, then all becomes quiet, except for three LEDs blinking o

an
> > off. They are all on the centre pcb; two are green, one is red
> > Anyone with any ideas on this issue, please give me some advice
> > Barring that, if anyone knows of a downloadable tech servic

manual
> > I would appreciate it. The nearest shop to me is an hour away

an
> > the TV is a monster to move
> > Thanks
> >

> Anonymous wrote
>
>
> Hello, it is a shame that people havt to be so to say, Jerks, t

pu
> it mildly, from the replied postings I just read for your problem


> have the same problem with a set I am working on for a customer

wha
> is happening is the shutdown circuit is detecting something wrong
> ether no vertical or horizontal deflection or convergence IC'

coul
> be shorted (STK392-110) this is done to protect the phosphor o

th
> tubes from being damaged. The LED's on the power supply board ar
> there to indicate certain voltage presence on the secondary of th
> switch mode supply. If you are missing any voltages or have los
> deflection, the set will come on with high voltage and immediatel
> shutdown. I do not have a solid answer for you cause it could b

man
> things, I would start with the convergence IC's. My set stays o

lon
> enough to see an image in the tubes, so I have deflection. I hav
> replaced the convergence IC's and was not the problem. If any kin

an
> humble person has seen this problem and knows what is the problem

i
> would be beneficial to myself and all that have posted here.

hav
> repaired a set with a similar problem by replacing the deflectio
> board, but that's a $300 fix just for parts. And I dont nee
> incantations, bat wings and eye of newt. Not in my tool box. A

ES
> meter is handy though
>
> Thank yo
>
> Ke


Thanks Ken. Yours is the type of response I was hoping for in a Tec
HELP forum. I have been working extra hours (plant shutdown... we i
the mechanical department are swamped with jobs) and haven't had
chance to get too deep into the TV. I will post my solution when th
unit is up and running again

I have a simular issue - Hitachi 51G500, no picture, no sound, red power indicator lit. On Power Supply Board 3 solid green lights, 1 flashing green light. While watching TV the other day raised volume and TV went black with no sound. Has been having convergence issues. Purchased and replaced convergence ICs. Did you ever resolve your issue, any advice is appreciated.
 
Top