Maker Pro
Maker Pro

Poorly oscilloscope?

dislocations

Feb 21, 2012
25
Joined
Feb 21, 2012
Messages
25
Hi all,
I have a Kikusui COS5020 scope and a little worried about the waveform shape when calibrating (see pic). Pic isn't great but the arrow points to the not quite square line .Is this due to incorrect choice of probe?
 

Attachments

  • IMG_0037.jpg
    IMG_0037.jpg
    78.5 KB · Views: 149

(*steve*)

¡sǝpodᴉʇuɐ ǝɥʇ ɹɐǝɥd
Moderator
Jan 21, 2010
25,505
Joined
Jan 21, 2010
Messages
25,505
It doesn't seem too bad to me. Perhaps you have the trace brightness up a little too high.
 

dislocations

Feb 21, 2012
25
Joined
Feb 21, 2012
Messages
25
Thanks Steve! I see where you're coming from but my photo doesn't really show the issue too well so I did a little drawing............nice flat tops and bottoms but sloping drops and rises.
 

Attachments

  • square.JPG
    square.JPG
    5.9 KB · Views: 127

(*steve*)

¡sǝpodᴉʇuɐ ǝɥʇ ɹɐǝɥd
Moderator
Jan 21, 2010
25,505
Joined
Jan 21, 2010
Messages
25,505
The fact that the leading and trailing edges don't have any rounding off or ringing suggests to me that it's not the scope, however it could still be a slew rate limitation in the scope, or it might be your oscillator.

If you can lay your hands on another scope, try connecting both to the same calibration output and see if the trace looks the same, or perhaps changes when one of the scopes is connected. (the other scope should have its own calibration output, so you could compare that too.
 

dislocations

Feb 21, 2012
25
Joined
Feb 21, 2012
Messages
25
Consulted a friend and he says it needs calibrating so anyone have the service manual? Thanks in advance!
 
Top